La Liga

Potvrđena optužnica: Barceloni prijeti izbacivanje iz Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.09.2023 14:59
Potvrđena optužnica: Barceloni prijeti izbacivanje iz Evrope FC Barcelona

Sud u Barceloni potvrdio je optužnicu protiv FC Barcelone za davanje mita nogometnim sudijama u slučaju Negreira. Barceloni sada prijeti izbacivanje iz Evrope, ali i propast projekta novog stadiona i terena za sve sekcije koje gradi u projektu teškom 1,5 milijardi eura.

Najnovije vijesti iz Španije su da je u sjedište Nogometnog saveza, tačnije u dio u kojem su prostorije sudijske organizacije, upala policija i da vrši pretres.

"Skandal stoljeća", kako su ga prije pola godine kada je buknuo nazvali tamošnji mediji, tako sada opet potresa Španiju. Tužilaštvo u Barceloni podiglo je u ožujku optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella.

Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije, i njegovoj firmi platili ukupno 8,4 miliona eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te garantovao da će oni suditi za nju.

Svi španski mediji pišu da težina nedjela za koje se tereti Barcelona te činjenica da je pod optužnicom ozbiljno ugrožavaju njeno igranje u Evropi. UEFA, naime, može i bez čekanja presude procijeniti da bi reputacija njenih takmičenja bila ozbiljno narušena samom prisutnošću kluba koji je optužen za kriminal. Članak 4 UEFA-inih pravila takmičenja to jasno govori.

U njemu se govori o zaštiti vrijednosti i duha nogometa na kojem UEFA inzistira te napominje da klubovi za koje postoje indicije da su učestvovali u namještanjima utakmica na nacionalnom ili internacionalnom nivou ta pravila krše. UEFA ima pravo takvim klubovima zabraniti ulazak u evropske kupove bez obzira na to što su se plasirali u njih.