La Liga

Ne pomažu ni arapski milioni: Almeria na pragu negativnog rekorda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.02.2024 10:16
Almeria, paradoksalno, uopšte ne igra loše Almeria
Almeria, paradoksalno, uopšte ne igra loše

Engleski klub Derby County skupio je u sezoni 2007/08 samo 11 bodova u Premier ligi. Najgori je to učinak u historiji 'liga petice'.

No, ove sezone postoji klub koji bi mogao proći gore čak i od toga. Španski prvoligaš Almeria ima historijski loš rezultat iz prve 24 utakmice ove sezone. Skupila je tek sedam bodova i nema nijednu pobjedu.

Almeria je i dokaz da arapski milioni ne moraju ništa značiti u nogometu. Njen vlasnik je saudijski poduzetnik Turki Al-Sheikh, koji je kupio klub 2019. godine. Prošle sezone Almeria se jedva izvukla od ispadanja iz prve lige. Ključna je bila dramatična utakmica protiv Espanyola, koja je završila 3:3.

Turbulencije su se nastavile i u ovoj sezoni. Već su dva trenera dobila otkaze od prošlog ljeta, a grozna sezona začinjena je i ispadanjem iz kupa od četvrtoligaša. Ipak, rezultati su puno lošiji nego dojam koji ova ekipa ostavlja.

Na primjer, u utakmici protiv Atletico Madrida dominirali su sat vremena pa na kraju izgubili 2:1. Protiv Reala su vodili 2:0, pa izgubili ludim preokretom u 99. minuti. Protiv Barcelone su, pogađate, igrali sjajno, no srušio ih je u zadnjim trenucima utakmice Sergi Roberto. 

Prema tome, napredna analitika pokazuje da Almeria s ovakvom igrom ne bi trebala biti u zoni ispadanja, a kamoli jedna od najgorih ekipa u historiji Liga petice. No analitika ne uzima u obzir teške padove koncentracije na oba kraja terena, zbog kojih je Almeria već jednom nogom u drugoj ligi.

Do kraja sezone španskog prvenstva ostalo je još 14 kola. Ako nastavi ovim tempom skupljati bodove, Almeria će postati najgori španski prvoligaš u historiji. Sporting Gijon sad drži taj negativan rekord. U sezoni 1997/98 skupio je tek 13 bodova.