La Liga

Barceloni dodatno smanjen budžet za plate

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.02.2024 16:52
Robert Lewandowsaki Twitter/Barcelona
Robert Lewandowsaki

Vodstvo La Lige objavilo je nove limite za plate za španske klubove nakon završetka zimskog prijelaznog roka. Najveći gubitnik je Barcelona koja, umjesto dosadašnjih 270, sad može godišnje trošiti samo 204 miliona eura na plate igrača i stručnog štaba, prenosi Index. 

Prije samo godinu dana Barcelona je imala limit od 648 miliona eura, koji je ljetos smanjen na 270, da bi sad bio smanjen na 204, što je novi veliki udarac za katalonski klub. Takav limit rezultat je evaluacije Barceloninih finansija, koje su godinama u katastrofalnom stanju. Usporedbe radi, Real smije na plate trošiti čak 727 miliona eura.

Barca svoj limit može povećati ako joj se povećaju prihodi, ali višak prihoda ne može odmah usmjeriti u povećanje limita, nego ga mora raspodijeliti kroz četiri sezone. Trenutačno na plate igrača troši 492 miliona eura i prekoračenje limita je prošle godine amortizirala raznim finansijskim akrobacijama.

Barcelona zbog toga nije smjela registrovati nove igrače osim Victora Roquea, koji je došao iz Atletico Paranensea za 40 miliona eura u ranije dogovorenom transferu. Roquea je mogla registrovati jer je Gavi ozlijeđen na duže vrijeme, a pravila kažu da u tom slučaju mogu registrovati zamjenske igrače.

U prijevodu, ako na ljeto želi pojačati ekipu, Barcelona će morati i napraviti goleme rezove kako bi oslobodila prostora unutar salary capa. Druga opcija je injekcija nekog kapitala, ali ona zasad nije na vidiku.

Barcelona je po limitu za plate treća ekipa La Lige, iza Reala i Atletico Madrida, koji smije potrošiti 303 miliona godišnje za tu stavku. Najmanji dozvoljeni budžet ima Alaves, koji smije potrošiti tek 33 miliona eura.