Reprezentacije

Žrijeb baraža iduće sedmice: Tri scenarija za reprezentaciju BiH

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.11.2023 11:58
Žrijeb baraža iduće sedmice: Tri scenarija za reprezentaciju BiH NSBiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u martu će igrati baraž za plasman na Evropsko prvenstvo, a protivnik u doigravanju je sve izvjesniji i to će najvjerovatnije biti Finska.

Šanse da će se Zmajevi u polufinalu baraža sastati s Fincima rastu i sada iznose 66 posto, pošto ćemo taj okršaj gledati u dva od tri scenarija koji su mogući, a u jednom bi BiH koplja ukrstila s Ukrajincima, piše Klix.

Naime, UEFA će sada gotovo sigurno morati vršiti žrijebanje selekcije koja će se naći u baražu Lige A Lige nacija za Evropsko prvenstvo, a u bubnju će biti potencijalni rivali BiH (Finska, Ukrajina i Island)

Trenutno se u baražu Lige A sastaju Poljska i Estonija, dok će Finska, Ukrajina i Island biti u bubnju iz kojeg će se izvlačiti rival Velsa.

Bosna i Hercegovina je u baražu divizije B Lige nacija i mogući su sljedeći scenariji za tim Save Miloševića:

Ukoliko Island završi u baražu divizije A, Zmajevi će polufinale baraža igrati protiv Finske, dok će drugi polufinalni par činiti Izrael i Ukrajina.

Ukoliko Finska završi u baražu divizije A, Zmajevi će u polufinalu baraža igrati protiv Ukrajine, dok će drugi polufinalni par činiti Izrael i Island.

Ukoliko u baražu divizije A završi Ukrajina, Zmajevi polufinale baraža igraju s Finskom, a drugi polufinalni par čine Izrael i Island, što je i najpovoljnija opcija za bh. nacionalni tim jer bi u doigravanju potpuno izbjegli Ukrajince.

Treba još napomenuti da žrijeba neće biti ukoliko u posljednjem kolu kvalifikacija Ukrajina pobijedi Italiju u ponedjeljak na neutralnom terenu u njemačkom Leverkusenu. Tada bi Italija završila u baražu divizije A, a rival BiH bi ponovo bila Finska u diviziji B te bi drugi polufinalni par činili Izrael i Island. No, za to su šanse jako male.

Podsjećamo, Zmajevi će biti domaćini u polufinalu, dok će žrijeb odlučiti ko će tu ulogu imati u finalu. Žrijeb je na rasporedu u četvrtak 23. novembra u Nionu.

Polufinalne utakmice baraža na rasporedu su 21. marta 2024. godine, a finalni mečevi igraju se pet dana kasnije.