Reprezentacije

Žrijeb u četvrtak: Zmajevi u baražu protiv Finske ili Ukrajine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 08:18
Žrijeb u četvrtak: Zmajevi u baražu protiv Finske ili Ukrajine NSBiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kroz baraž će pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Zmajevi su porazom od Slovačke okončali jedne od najgorih kvalifikacija, ali su play-off osigurali osvajanjem grupe B3 Lige nacija.

Reprezentacija BiH ovo će biti peti baraž, a u dosadašnja četiri, za evropska i svjetska prvenstva, nismo uspjeli da se plasiramo na završni turnir. Dva puta nas je zaustavljao Portugal, a po jednom Republika Irska i Sjeverna Irska.

U borbi za Euro 2024 o protivniku u baražu odlučit će žrijeb, koji je na rasporedu u četvrtak (23. novembra) u Nyonu. Naime, po jedan tim iz Lige nacija D (Estonija) i Lige nacija B (UEFA naknadno najavila da će žrijeb odlučiti ko će to biti između Finske, Ukrajine ili Islanda) biti prebačeni u viši rang, piše Faktor.

Ukoliko kuglice odluče da to bude Finska onda će Zmajevi u polufinalu igrati protiv Ukrajine. U preostale dvije opcije protivnik će nam biti Finska, što bi svakako bila bolja opcija od Ukrajinaca, stoga se nadamo da će nas kuglice obradovati u žrijebu.

Ono što je sigurno, BiH i Izrael će, kao osvajači svojih grupa, u polufinalu biti domaćini, a kuglice će odlučiti da li ćemo eventualnu finalnu utakmicu igrati na domaćem terenu ili u gostima.

U polufinalu i finalu baraža igra se po jedna utakmica. Ukoliko nakon 90 minuta ne bude pobjednika igrat će se dva produžetka po 15 minuta, a ako i tada rezultat bude izjednačen, jedanaesterci će odlučiti pobjednika.

Polufinalni mečevi baraža igraju se 21. marta, a finalni mečevi pet dana kasnije. Pobjednici baraža kompletirat će spisak od 24 učesnika Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Ostala je još samo jedna nedoumica kada je u pitanju borba za EURO i to u grupi D, odakle će direktno u Njemačku reprezentacija Hrvatske ili Velsa.