Reprezentacije

Kvalifikacije za EP: Večeras utakmice odluke - Hrvatska ili Vels?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 13:46
Kvalifikacije za EP: Večeras utakmice odluke - Hrvatska ili Vels? HNS

Stiglo se do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, poznato je 20 direktnih učesnika (Njemačka, Albanija, Austrija, Engleska, Belgija, Danska, Škotska, Španija, Francuska, Međarska, Italija, Nizozemska, Portugal, Češka. Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska i Turska), a večeras ćemo dobiti i posljednjeg 21. direktno plasiranog nacionalnog tima i to iz grupe D.

Pored Turske to mogu biti Hrvatska, koja dočekuje Armerniju i ima dva boda više od Velsa koji se sastaje sa liderom grupe.

Iznenađenja se rijetko dešavaju, Hrvatska još teže propušta ovakve prilike, ali Armenci su već remijem zaustavili Velšane, neće se predati ni večerašnjem protivniku.

U svakom slučaju, uspješnija selekcija između Hrvatske i Velsa igrat će direktno na EP, lošija će biti u play-offu baraža A divizije Lige nacija gdje su još Estonija i Poljska. Ove dvije selekcije će igrati međusobno ako Vels bude u play-offu. Ako to bude Hrvatska, rival će im biti Estonija.

UEFA će na osnovu rezultata i rankinga u Ligi nacija odrediti četvrtog, a u krugu su tri ekipe Finska, Ukrajina, i Island. Najuspješnija će u A, a preostale dvije u B diviziju na megdan našoj reprezentaciji i Izraelu.

Jedino su poznati parovi baraža u C diviziji: Gruzija - Luksemburg i Grčka - Kazahstan.

Tri najbolje selekcije (polufinala 21, finala 26. marta) osigurat učešće na EP koje se od 14. juna do 14. jula 2024. godine igra u 10 gradova Njemačke.

Sve današnje utakmice kvalifikacija za EP počinju u 20:45 sati:

Grupa B:

Grčka - Francuska (Arena 2 Premium)

Gibraltar - Holandija (Arena Sport 3)

Grupa D:

Vels - Turska 20.45 (Arena 1 Premium)

Hrvatska - Armenija 20.45 (Arena Sport 1)

Grupa I:

Andora - Izrael (Arena Sport 4)

Kosovo - Bjelorusija

Rumunija - Švicarska (Arena 3 Premium)