Reprezentacije

Reprezentacija San Marina ostvarila historijski uspjeh

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 15:19
Reprezentacija San Marina ostvarila historijski uspjeh FSGC

Reprezentacija San Marina očekivano je kvalifikacije za EP okončala s deset poraza u deset utakmica, ali je pritom ostvarila historijski uspjeh.

U posljednje tri kvalifikacijske utakmice u nizu San Marino je postizao po gol, što mu dosad nikad nije uspjelo. Nakon domaćeg poraza 1:2 od ugledne Danske i izgubljene utakmice 1:3 kod Kazahstana, uslijedio je domaći susret protiv Finske i na kraju ipak radost uprkos porazu.

Finska je vodila 2:0 sve do 97. minute, a tada je San Marino na najslađi način došao do historijskog uspjeha, treće utakmice u nizu s postignutim pogotkom. U 97. minuti jedanaesterac je realizovao Berardi, čime je započelo veliko slavlje te reprezentacije.

Zavladalo je opšte oduševljenje igrača na travnjaku, selektora sa svojim stručnim štabom i navijača. San Marino, inače 207. i posljednja reprezentacija FIFA liste, kvalifikacije za Euro završio je razlikom pogodaka 3:31. 

San Marino je u svojoj historiji odigrao 194 utakmice i samo je jednom pobijedio, i to u prijateljskom duelu protiv Lihtenštajna 2004. godine. Samo osam puta nije izgubio, a najveći rezultat je remi protiv Turske 1993. godine.