Reprezentacije

Kek: Ova generacija je proglašena gubitničkom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.11.2023 15:37
Kek: Ova generacija je proglašena gubitničkom NZS

Slovenačka nogometna reprezentacija je u dramatičnoj utakmici posljednjeg kola kvalifikacija pobijedila Kazahstan u Ljubljani 2:1 i nakon 24 godine čekanja plasirala se na Evropsko prvenstvo.

Ekipa selektora Matjaža Keka povela je u 42. minuti golom Benjamina Šeška iz penala, da bi se gosti vratili u 48. minuti preko Ramazana Orazova. Ipak, Slovenija je do pobjede došla krasnim golom Benjamina Verbiča u 86. minuti iako je Sloveniji dovoljan bio i bod.

Matjaž Kek rekao je nakon utakmice:

"Veselje, sretni smo i ponosni. Mislim da smo ovo zaslužili i hvala čitavoj Sloveniji na ogromnoj pozitivnoj energiji. Isplatilo se, ovoj generaciji koja je proglašena gubitničkom i ovo je velika stvar za naš nogomet. Cilj je bio jasan od prvoga kola i ostvarili smo ga. Nadam se da će ovo biti novi motiv za čitav slovenski nogomet. Hvala svima, od igrača preko ljudi u savezu pa do, naravno, navijača. Lijep je ovo dan za sve nas. Danas se Slovenija digla i to je najljepše. Čestitam mojim igračima", rekao je Matjaž Kek nakon utakmice.

Opisao je i kako se osjećao nakon pobjedničkog pogotka:

"Znao sam da je kraj i da više ne možemo izgubiti utakmicu ni pod razno. U jednom trenutku se vidjelo koliki je teret bio na svima nama. Primili smo gol iz prvog udarca na gol i to nas je malo presjeklo. Do tad smo igrali dobro, napadački u prvom poluvremenu i željeli smo držati visok ritam. Kazahstan nije bezvezna ekipa i nije slučajno bio u igri do zadnjega kola. U takvim utakmicama ti nekad krenu raditi emocije, počneš razmišljati o svemu i to može biti jako opasno", kazao je Kek te nastavio:

"No, od jutra sam imao osjećaj da ne možemo izgubiti tu utakmicu, čak su me i igrači malo čudno gledali. Jako sam sretan zbog igrača. Volio bih da se iz ovog rezultata dogodi puno dobrog za slovenski nogomet, ovo je neka nova energija. Hvala i Savezu što su mi omogućili mir ovih pet godina."