Reprezentacije

Milošević: Utakmica protiv Ukrajine je najvažnija u mojoj trenerskoj karijeri

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.03.2024 22:26
Savo Milošević Screenshot/Arena Sport
Savo Milošević

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević govorio je za TV Arena Sport. 

U veoma sadržajnom razgovoru, šef stručnog štaba Zmajeva pričao je o predstojećem baražu, kvalitetu selekcije Ukrajine, pozvanim i nepozvanim igračima, novim imenima, vlastitoj budućnosti na klupi reprezentacije BiH,...

Utakmicu protiv Ukrajinaca Milošević je okrakterisao najvažnijom u svojoj trenerskoj karijeri.

"Ako pričamo trenerski, sigurno. Ja sam neko ko je imao tu privilegiju da bude dio velikih takmičenja dok sam igrao fudbal i znam koliko je to teško ostvariti. Jasno mi je koliko to može da bude bitno i da može biti ogroman stimulans te vjetar u leđa. Ovdje je svaka pozitivna priča jako bitna, a ovakva stvar može zaista puno da znači. To pokušavam da objasnim momcima. Prvo oni trebaju da imaju svoj lični interes kroz svoju afirmaciju, ali moraju biti svjesni koliko to može da donese fudbalu u BiH. Mislim da su i oni toga svjesni, a mi okolo još malo više", istakao je strateg Zmajeva.

Osvrnuo se i na to što naša reprezentacija povremeno gubi nogometaše, koji se odlučuju igrati za druge selekcije.

"Za reprezentaciju treba da igraju momci koji su zaista 100% spremni da daju sebe te da im je to čast i privilegija, a ne interes. To mogu ostvarivati u svojim klubovima, ovo je nešto sasvim drugo. Mora da postoji borba do krajnjih granica za svakog igrača, za kojeg smo procijenili da ima kvalitet, ali i to mora da ima neku granicu do koje nekoga pokušavate da ubjedite. Preko toga, sve gubi smisao. Rekao sam ljudima iz Saveza: 'Prekidajte to'. Savez ne treba da se spusti na nivo da nekog preklinje, ili da dođe u situaciju da bude ucijenjen od nekog. Ne smijemo dozvoliti da bilo ko ucjenjuje i trguje sa interesima Saveza. To je borba koja ide uporedo", kazao je Milošević.

Govorio je i o svojoj budućnosti na selektorskoj poziciji, ukoliko dođe do neuspjeha u baražu.

"Nisam se bavio time u glavi, zaista. Može biti svašta. Svjestan sam na kojim prostorima živimo i šta sve može da se desi poslije ovog baraža, ali sam se trudio da moj fokus bude na ovome što radim trenutno. Ja sigurno nisam neko ko bježi od krivice. Sigurno da se neću sakriti. Mogu unaprijed reći da sam najviše kriv u slučaju negativnog rezultata. To je najmanji problem", selektorove su riječi.

Cijeli intervju selektora reprezentacije BiH možete pogledati na YouTube kanalu Arena Sport BiH, ali i ovdje: