Serie A

Vlasnici Milana najavili gradnju novog stadiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.03.2024 13:16
San Siro AC Milan
San Siro

Vlasnici bivšeg evropskog nogometnog prvaka AC Milana najavili su izgradnju novog stadiona kako bi se Rossoneri mogli ravnopravno takmičiti s elitnim ekipama na kontinentu, rekao je u četvrtak njihov najviši izvršni direktor Gerry Cardinale.

Govoreći na londonskom Financial Times Business of Football Summitu, Cardinale je najavio da će klub dobiti "novu kuću sa 70.000 sjedala".

"To bi trebalo biti dobro ne samo za Milan, to bi trebalo biti dobro za Italiju i Serie A", rekao je Cardinale.

AC Milan i gradski suparnik Inter već neko vrijeme razmišljaju o selidbi sa  kultnog stadiona San Siro, koji je u vlasništvu lokalnih vlasti, i izgradnji vlastitih zasebnih stadiona na periferiji grada.

"Otvorit ću tvrtku koja će graditi ovaj stadion, a onda iskreno želim da ta kompanija gradi stadione i za sve druge ekipe u Serie A", dodao je osnivač investicijske kompanije RedBird Capital koja je 2022. kupila kontrolni paket dionica AC Milana ugovorom vrijednim oko 1.2 milijarde eura.

Govoreći zajedno s Cardinaleom, legendarni Šveđanin Zlatan Ibrahimović je kazao kako San Siro nosi "sjajna sjećanja, ali uvijek postoji novi početak za sve". Ibrahimović je svoju igračku karijeru završio u Milanu 2023. i sada radi kao viši savjetnik vlasnika kluba.

Gradske vlasti Milana prošle sedmice su rekle kako žele vidjeti mogu li sarađivati s klubovima na mogućem preuređenju San Sira. AC Milan je bio evropski prvak sedam puta, ali posljednji trijumf je bio 2007.