Serie A

Tudor: Igrači me mogu pitati bilo šta, osim za novac

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.03.2024 15:30
Igor Tudor SS Lazio
Igor Tudor

Hrvatski trener Igor Tudor (45) naslijedio je Maurizija Sarrija na klupi Lazija. Sarri je napustio rimski klub nakon što je izgubio pet od posljednjih šest prvenstvenih utakmica te tako pao na deveto mjesto Serie A. Usput je u osmini finala Lige prvaka ispao od Bayerna.

Tudor će kao trener Lazija debitovati 30. marta protiv Juventusa na Olimpicu u sklopu 30. kola italijanskog prvenstva (18 sati, Arena 2 Premium). Danas, sedam dana prije susreta s torinskim klubom, održao je prvu konferenciju za medije otkako je preuzeo ekipu. Uz njega je bio predsjednik Lazija Claudio Lotito.

"Jako poštujem Maurizija Sarrija, koji je ispisao historiju nogometa, no neću komentarisati prošlost", započeo je Tudor pa govorio o taktici.

"Sistem s dvojicom napadača je moguć. Trener se mora prilagoditi karakteristikama igrača koje ima. Mislim da dugoročno planiranje nema smisla. Vjerujem u rad, želimo da odmah krenemo ozbiljno. Neće biti lako na početku, ali to ne znači da dugo trebamo čekati na rezultat. U konačnici, igrači su ti koji čine razliku. Imamo moćnu ekipu koja ima svega pomalo."

Tudor je poručio kako je prvi zadatak osvajati bodove, a istaknuo je i polufinale Kupa, u kojem će 2. aprila igrati također protiv Juventusa.

"Italijanski nogomet oduvijek je oslonjen na taktiku. Nogomet ide u smjeru fizikalija i višeg ritma, iako to nije jedini način na koji se može dobro igrati, u Italiji postoje i druge kvalitete", poručio je Tudor.

Na pitanje novinara osjeća li se kao general s obzirom na navodnu strogoću koju ima u radu, Tudor je odgovorio:

"Ne, to nije dobar opis. Ovdje sam četiri dana i još nisam morao vikati. U Italiji je radni mentalitet na visokoj razini, ovdje je lakše raditi. Naravno, ponekad moraš stimulisati igrače. Izvan terena me mogu pitati bilo šta. Rekao sam igračima da me mogu tražiti za bilo šta osim novca."