UEFA Evropska liga

Tahirović s Romom igra finale Evropa lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.05.2023 14:32
Tahirović s Romom igra finale Evropa lige Profimedia

Utakmica koja odlučuje šampiona UEFA Lige Evrope na programu je večeras od 21.00 (TV Arena 1 Premium) kada će na "Puskas areni" rekorder po broju trofeja pomenutog takmičenja, Sevilla, odmjeriti snage sa aktuelnim prvakom Lige konferencija, Romom.

Andalužani u borbu ulaze kao najuspešniji klub u pomenutom takmičenju, s obzirom na to da su trofej Lige Evrope osvajali čak šest puta (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020.).

Izabranici Josea Luisa Mendilibara su sezonu počeli u Ligi šampiona, gdje su završili trećeplasirani u grupi iza Manchester Cityja i Dortmunda. Na putu do finala su eliminisali Manchester United, ukupnim rezultatom 5:2, a zatim Juventus u polufinalu sa 3:2.

"Historija je tu i ne laže, jer je Sevilla najtrofejniji klub u ovom takmičenju u posljednje dvije decenije. Igrali smo dobro kroz nokaut fazu, prošli smo teške prepreke i sutra idemo sa našim oružjem da pobjedimo. Obje ekipe su zasluženo stigle do meča za trofej. Biće teško, budžeti ne igraju ulogu, ko bude pravio manje grešaka i imao mirniju glavu bliži je trofeju", rekao je Mendilibar.

Sa druge strane, aktuelni šampion Lige konferencija, Roma nikada nije osvajala Ligu Evrope, ali jeste igrala finale. Bilo je to sada već davne 1991. godine kada je Roma u finalu poražena od Intera ukupnim rezultatum 2:1 i tako ostala bez trofeja, tada, Kupa Uefa.

Ekipa Josea Mourinha je bila drugoplasirana iza Betisa u grupi C, a potom je u četvrtfinalu bila bolja od Feynoorda 4:2, a zatim i od Leverkusena u polufinalu 1:0:

"Imali smo dug put do finala, drugačiji od našeg rivala koji je stigao iz Lige šampiona. Odigrali smo 14 utakmica i zaslužili smo da budemo ovdje", istakao je na početku Mourinho, pa dodao da za njega historija ne igra nikakvu ulogu:

"Ja kažem - historija ne igra, moj kolega misli drugačije. On misli da je Sevilja favorit jer historija to govori i ja to poštujem. Za njih je igranje finala Lige Evrope skoro normalna pojava, za nas je specijalan događaj. Za njihove navijače je putovanje na finala skoro isto kao i mečevi u Primeri, za naše je - historijski. Sevilla ima 25 odličnih igrača, mnogo opcija, ali oni ne poznaju moje momke i ne poznaju moj tim. A, on umije da pobeđuje".

Pravdu na ovom duelu dijelit će engleski arbitar Anthony Taylor, a pomagaće mu Gary Beswick i Adam Nunn, dok će u VAR sobi sjediti Chris Kavanagh, Stuart Attwell i Bastian Dankert.

Potencijalni sastavi:

Sevilla: Bono - Navas, Bade, Gudelj, Telles - Fernando, Rakitić - Ocampos, Torres, Gil - En-Nesyri

Roma: Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Matić, Cristante, Spinazzola, Celik - Dybala, Pellegrini - Abraham