UEFA Liga prvaka

Posljednji put smo gledali Ligu prvaka u formatu sa osam grupa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.12.2023 16:50
Posljednji put smo gledali Ligu prvaka u formatu sa osam grupa Profimedia

Posljednjim sudijskkim zviždukom na susretima zadnjeg kola grupne faze Lige prvaka stigao je kraj jedne ere. Utakmice, odnosno format, kakav smo zadnji put gledali u srijedu, odlazi u historiju.

Od iduće sezone kreće nova, bogatija i glamuroznija Liga prvaka.

Proteklih godina UEFA je s najbogatijim i najjačim evropskim klubovima pregovarala o novom formatu Lige prvaka u strahu da će oni sami formirati Superligu.

Klubovi su tražili više utakmica kako bi više zaradili, a UEFA im je izašla u susret te je nova Liga zapravo prototip Superlige.

U dosadašnjem sistemu nastupale su 32 ekipe podijeljene u osam grupa, a prema novom planu igrat će se jedna liga s 36 klubova.

Klubovi će uoči takmičenja biti podijeljeni u četiri jakosne grupe. Svaki klub odigrat će osam utakmica. Suparnike će dobivati iz različitih 'šešira' odigrati će po četiri utakmice na svom terenu i četiri u gostima.

Prva faza Lige prvaka igrat će se od septembra do januara. Promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog takmičenja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom. U prvoj fazi igrat će se 18 utakmica dnevno umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se dosad igralo.

U dosadašnjem formatu ukupno se u Ligi prvaka odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 play-offa i 29 u nokaut-fazi). Da biste osvojili Ligu prvaka, morat ćete odigrati barem 17 utakmica, a možda i 19. Dosad ste morali odigrati 13 susreta.

Prvih osam klubova nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će play-off za osminu finala. Za 12 najlošijih klubova u grupi evropska sezona bit će završena.

Nokaut faza će se igrati po istom formatu kao i dosad, a finale "nove" Lige prvaka debitovat će u Munchenu.