UEFA Liga prvaka

UEFA i FIFA izgubile sudsku bitku protiv projekta Superlige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.12.2023 10:24
UEFA i FIFA izgubile sudsku bitku protiv projekta Superlige Profimedia

Sud Evropske unije presudio je da su se UEFA i FIFA ponašale protiv zakona o takmičenju kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine.

Ne znači to da će se Superliga formirati ponovo, već samo da bi njeno formiranje u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih evropskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

UEFA-u su tužili za sukob interesa. Također, oni tvrde da UEFA i FIFA imaju ilegalan monopol na organizaciju svih nogometnih takmičenja.

Projekat Superlige još je živ i može dobiti novi uzlet nakon odluke Suda. Barcelona i Real tako mogu dobiti po milijardu eura sudske odštete.

Nemjerljivo je koliko bi to značilo, pogotovo za Barcelonu, koja je već par godina u finansijskim problemima.

Superliga je zamišljena kao nadmetanje najjačih nogometnih klubova u Evropi. Prilikom osnivanja kontaktirano je navodno oko 60 klubova koji su mogli u njoj učestvovati. No u ligi, bar u prvom rangu, takmičilo bi se njih dvadesetak.

Projekat Superlige brzo je utišan žestokom reakcijom UEFA-e, koja je zaprijetila sankcijama. Protestovali su i navijači, kojima je bilo nepojmljivo da postoji nezavisna liga u kojoj klubovi ne mogu ispasti niti mogu u nju ući.