UEFA Liga prvaka

Henry o Peljtinoj odluci: Imamo pravilo koje svi znamo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.02.2024 08:39
Thierry Henry Profimedia
Thierry Henry

Legendarni francuski nogometaš Thierry Henry podržao je odluku Irfana Peljte i bosanskohercegovačkih arbitara koji su u duelu Lige prvaka poništili gol RB Leipzigu protiv Real Madrida.

Kraljevski klub je golom Brahima Diaza ostvario minimalnu prednost uoči revanša protiv RB Leipziga (1:0), a utakmica je ostala u sjeni vrlo zbunjujuće odluke s početka utakmice.

Sudijska ekipa iz BiH je poništila gol Leipzigu zbog ofsajda. Iako strijelac gola Benjamin Šeško nije bio u nedozvoljenoj poziciji, njegov saigrač Benjamin Henrichs je stajao na putanji golmanu i Irfan Peljto, Senad Ibrišimbegović i VAR ekipa donijeli su ispravnu odluku.

Kako je situacija uzdrmala nogometnu javnost i obišla svijet, komentarisao je i stručni analitičar Thierry Henry. Legendarni Francuz je objasnio zbog čega su bh. sudije donijele ispravnu odluku u ovom slučaju, prenosi Klix.

Prema Henryju, iako intenzitet kontakta nije bio snažan, Henrichs je bio u golmanovoj putanji dok je bio u ofsajdu i bez obzira što nije ostvario veliki utjecaj na golmana Real Madrida, gol je opravdano poništen.

"Dok sam gledao uživo, mislio sam da je gol, ali kada pogledate pažljivije, možete vidjeti Benjamina Henrichsa na golmanovom putu. Ne mislim da bi golman spriječio Šeška da postigne gol, ali ako ste u ofsajd poziciji i idete na golmanovu putanju, jer vidite da je igrač gurao golmana, bit će dosuđen ofsajd. Imamo pravilo koje svi znamo, ako ste u ofsajdu, ne smijete biti uključeni. Samo trebate podići ruke i ne micati se. U tom slučaju gol bi bio priznat. Nije to bilo snažno guranje, ali je reagovao iz ofsajda", objasnio je Francuz.

Inače, to je bila prva utakmica za nekog bh. sudiju u nokaut-fazi Lige prvaka. UEFA je ukazala veliku čast Irfanu Peljti, a kako njegovo vrijeme tek dolazi, imat ćemo ga i u budućnosti priliku gledati u velikim utakmicama.