UEFA Liga prvaka

Finale Lige prvaka u Istanbulu: Džeko i Inter protiv Manchester Cityja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2023 11:08
Finale Lige prvaka u Istanbulu: Džeko i Inter protiv Manchester Cityja Profimedia

Evropa će večeras dobiti novog klupskog prvaka u nogometu. U Istanbulu se igra finale Lige prvaka.

Jedna od centralnih ličnosti večerašnjeg spektakla na olimpijskom stadionu Ataturk svakako je kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko. Za trofej će se boriti njegov aktuelni (Inter) i bivši klub (Manchester City), u kojem je bio miljenik navijača.

Favorit je evidentan. Građani ove sezone djeluju nevjerovatno dominantno. S obzirom da su već osvojili Premier ligu i FA kup, dojam je kako im prvi naslov Lige prvaka naprosto ne može (odnosno ne smije) pobjeći. Inter u prvenstvu nije briljirao, ali su zato Nerazzurri osvojili Kup Italije nakon što su s 2:1 bili bolji od Fiorentine. 

Dakle, nešto će se pitati i Inter. Pep Guardiola protiv Simonea Inzaghija, City protiv Intera. U gradu koji diše nogomet. I u kojem smo, prije 18 godina, imali prilike gledati jedno od najspektakularnijih finala u historiji ovog takmičenja (Liverpool – Milan).

City, neporažen ove sezone u Ligi prvaka, bori se za prvijenac i ulazak u krug "pobjednika", Inter je već od 1964. godine tamo, ali je do sada nepobjediv u finalima. Dvije želje, jedan pehar, neko će u historiju kada sudija Szymon Marciniak odsvira kraj, a predsednik UEFA Aleksandar Čeferin krene po pehar Lige prvaka. Istanbul i stadion "Ataturk" vidjeli su 2005. godine u duelu također Engleza i Italijana nevjerovatan spektakl (Liverpool - Milan 3:3 - penalima 3:2), svi priželjkuju da se nešto slično ponovi i večeras.

Neka bude spektakl. I neka zablista Dijamant. Jedan i jedini. Naš. Edin Džeko.

Za gledaoce u BiH osiguran je direktan prijenos finala (21 sat) na kanalu Arena 1 Premium.