ABA liga

ABA liga mijenja Statut, otvara se put za ulazak Dubaija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.02.2024 11:28
Detalj sa utakmice ABA lige Igokea - Partizan KK Igokea
Detalj sa utakmice ABA lige Igokea - Partizan

Čelnici AdmiralBet ABA lige održali su u srijedu online sastanak na kojem je donijeto nekoliko važnih odluka i promjena što se tiče funkcionisanja takmičenja.

Sigurno najveća je to što će ABA liga u budućnosti prijeći iz JTD u DOO, što u prevodu znači da se polako otvara put za ulazak Dubaija u regionalnu ligu, pošto neće biti administrativnih prepreka.

Prema tvrdnjama Žurnala, pripremu izmjena Statuta uradit će advokati Radne grupe koju predstavljaju Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpija i Cibona.

Uz to, najavljene su izmjene oko ispadanja iz lige. U budućnosti više neće biti doigravanja, već će posljednju ekipu iz elitnog ranga zamijeniti pobjednik ABA 2 lige. I to bez ograničenja iz koje zemlje dolazi.

Ipak, sve ove odluke ipak trebaju da se verifikuju 12. marta, kada je zakazana sjednica Skupštine ABA lige, gdje se između ostalog, čeka najveća vijest, a tiče se, naravno, ulaska Dubaija na Jadran.

Podsjetimo, klub iz Emirata nudi ABA ligi 4.5 miliona dolara za takav scenario, odnosno 1.5 miliona po sezoni, koji će, između ostalog, biti iskorišteni za putne troškove ekipa i sudija u Dubai.