FIBA

Bećiragić o Punteru i Baldwinu: Neko izgleda namjerno plasira lažne vijesti

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.12.2023 10:15
Bećiragić o Punteru i Baldwinu: Neko izgleda namjerno plasira lažne vijesti FIBA

Još samo da neko objavi da je LeBron James uhvatio prvi avion iz Los Angelesa i pohitao za Sarajevo da potpiše pristupnicu jer mu je oduvijek bio san da igra za Zmajeve.

Kolika količna vijesti, uglavnom izmišljenih, kola ovih dana bosanskohercegovačkim i regionalnim medijima, ne bi nas čudilo da uskoro pročitamo tako nešto.

Jednu takvu bombu prenijeli su beogradski portali, tvrdeći da je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izbor za naturaliziranog igrača, uoči početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, suzila na dvojicu Amerikanaca - Kevina Punter iz Partizana i Wadea Baldwina iz izraleskog Maccabija iz Tel Aviva?

"KSBiH (Košarkaški savez Bosne i Hercegovine) radi na angažovanju provjerenog stranca, a u igri su dvojica euroligaških igrača. To su Kevin Punter iz Partizana, odnosno Wade Baldvin iz Maccabija i trenutno treće opcije nema. Punter ima srpsko državljanstvo, ali za sada nije dobio poziv od selektora Svetislava Pešića. To će pokušati da iskoristi KSBiH, koji razmatra i Baldwina, koji se ističe kao jeftinija varijanta u odnosu na Puntera", prenio je portal B92.

Ovo je zaista odjeknulo kao senzacija, ali kratkog daha i bez ikakvog utemeljenja.

Kako je u razgovoru za Raport potvrdio selektor košarkaške reprezentacije BiH Adis Bećiragić, ako i bude naturaliziranog stranca to će biti baš ona "treća opcija", a za naš stručni štab prva - John Roberson koji je nosio dres Zmajeva u ranijim ciklusima.

"Za novog stranca je kasno, jer kvalifikacije počinju već u februaru, a da budem iskren, nismo ga niti tražili. Odlučili smo se da barem u ovom prvom prozoru idemo na Johna Robersona. On je trenutno povrijeđen, ali bi se trebao vratiti krajem decembra i do utakmica u februaru biti potpuno spreman. Poslije toga, vidjet ćemo šta dalje raditi kad je u pitanju naturalizirani igrač", kaže Bećiragić za Raport.

Naglašava da bi bio najsretniji da uopće ne mora pozivati stranca u reprezentaciju, ali da je realnost drugačija...

"Moja bi najveća želja bila da poziciju playmakera možemo pokriti domaćim snagama, recimo s Kostom Kondićem, koji je bio povrijeđen, i Darkom Talićem. Međutim, to zasad nismo uspjeli realizirati. Činjenica je da danas gotovo svi imaju stranca, čak i Španci, i od toga je teško pobjeći mada je to uvijek kockanje, ne znaš da li će ti više pomoći ili odmoći. Eto, mi prvi smo imali "milion" Amerikanaca u reprezentaciji i pitanje je koliko su nam stvarno pomogli", kaže Bećiragić.

Za 35-godišnjeg playa Robersona, trenutno člana turskog prvoligaša Manise, kaže da je - pomogao.

"John je nama došao kao "kec na desetku". U trenutku kad su naši mlađi igrači stasavali on nam je trebao, a treba nam i danas. Uvijek je bio tu da kad "zaštopamo" ubaci dvije trojke, vrati nas u život", objašnjava selektor.

Potom se vratio na temu Puntera i Baldwina za koje kaže da uopće nisu bili u planovima niti je po tom pitanju bilo ko šta konkretno radio u ime Saveza.

"Kad se objavi teko nešto, što nema nikakve veze s istinom, nema druge nego da pomislim da neko pokušava da pravi smutnju, da se namjerno plasira lažna vijest. Ko god je to uradio i s kakvim god motivima, nije dobronamjeran", kaže Bećiragić.

Njegov je naredni zadatak, nakon prošlogodišnjeg nastupa na završnici Evropskog prvenstva u Njemačkoj, ponovo izboriti Eurobasket. Naizgled posao se ne čini težak - tri od četiri reprezentacije iz kvalifikacijske grupe E, u kojoj su pored BiH, još Francuska, Hrvatska i Kipar, ići će na Eurobasket.

No, stvari se kompliciraju ako se zna da je Kipar, kao jedan od domaćina završnice EP, siguran učesnik finalnog turnira.

To znači da moramo na kraju biti bolje plasirani od Francuske ili Hrvatske. I to će biti zaista težak posao...

"Ljudi nas stavljaju u podređenu ulogu, odnosno da su Francuska i Hrvatska iznad nas, na papiru su svakako favoriti, ali nekako ne gledam tako. Mislim da možemo i da hoćemo dobiti svakoga, to stvarno tako mislim i to je jedini način na koji razmišljam - pobjeda u svakoj utakmici", stava je Bećiragić.

Jasno je da će svima nedostajati NBA igrači, nama Jusuf Nurkić i Luka Garza, no očekuje se povratak euroligaških košarkaša jer je Euroliga konačno odvojila svoje termine od onih reprezentativnih.

"Niko još ne zna kako će to izgledati, odnosno ko će se sve odazvati, u kakvim sastavima će reprezentacije igrati. Naša najveća najveća prednost je to zajedništvo, hemija koje imamo. Imamo i kvalitet, a nadam se da će nas i šut poslužiti", rekao je Bećiragić.

Nagađalo se proteklih mjeseci o mogućem povratku u redove BiH 22-godišnjeg krila turskog Feberbahcea Tarika Biberovića. No, inicijativa je izgubila na intenzitetu.

Navodno su potezi turskog saveza koji je ukinuo naturaliziranim košarkašima. Amerikancima Scottieju Wilbekinu i Shaneu Larkinu, status domaćih igrača, pa ih klubovi moraju uklapati u kvotu stranaca, trenutno "ohladili" ovu priču, s obzirom da je i Biberović u sličnoj situaciji.

Podsjetimo, Biberović je bio član kadetske selekcije BiH (do 16 godina) na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Od 2018. je član Fenera, a odlaskom u ovaj klub je promijenio sportsko državljanstvo i postao naturalizirani turski igrač. Biberović, međutim, zvanično nije nastupao niti za jednu selekciju Turske. Prije nekoliko mjeseci je izabran i na draftu NBA lige.

Ove sezone bilježi solidnu minutažu i učinak u prvom timu Fenera. U prvenstvu Turske je u osam nastupa bilježio prosjek od 21,3 minute i 8,3 poena, dok u šest mečeva u Euroligi ima prosjek od 17,4 minute i 9,7 poena