FIBA

Bećiragić: Kondić je odlučio otići na odmor, s Robersonom smo stalno u kontaktu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.02.2024 13:59
Adis Bećiragić FIBA
Adis Bećiragić

Adis Bećiragić sa košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine počinje svoj prvi kvalifikacijski ciklus za Evropsko prvenstvo u znatno drugačijem sastavu od onog za koji se nadao da će imati na okupu.

Činjenica da u rosteru neće biti NBA tandema Jusuf Nurkić - Luka Garza odavno je ukalkulisana, kao što, uostalom, nijedna selekcija u ovim terminima ne može računati na košarkaše iz najjače svjetske lige. Međutim, selektora Zmajeva nije nimalo obradovalo što neće biti, pored Džanana Muse, krilnog centra i kapitena Miralema Halilovića te naturaliziranog playa Johna Robersona.

"Kako se kaže, čovjek se uvijek nada najboljem, ali stvari se nekad odvijaju van naše kontrole. Znali smo da je Halilović bio mjesec povrijeđen, ali su mu se nakon povrede javili veliki bolovi u koljenu. Jedina opcija da završi sezonu bila je ta da u ovoj prvenstvenoj pauzi obavi terapiju. Zamolio nas je da ga zbog toga u ovom prozoru oslobodimo reprezentativnih nastupa. Kasnije bi bilo nemoguće provesti terapiju i došlo bi u pitanje da li bi mogao igrati do kraja sezone za Galatasaray. U takvoj situaciji naravno da smo mu izašli ususret, kad je tako nešto u pitanju nikoga ne možemo tjerati da igra povrijeđen, pogotovo kad je riječ o našem kapitenu koji uvijek bio tu za reprezentaciju", objašnjava Bećiragić za Raport.

I Roberson je također otpao zbog povrede.

"S njim smo stalno bili u kontaktu. Trebao se vratiti još krajem prošle godine na teren, tako nam je govorio. Nažalost, njegova terapija se produžila i počeo je tek krajem januara. Onda mu je ponovo nateklo koljeno i trenutno je pod terapijom sa injekcijama. I dok je tako, ne bi smio da se izlaže bilo kakvom pritisku na koljeno, odnosno fizičkom naporu. Zbog toga će i on propustiti ovo okupljanje", dodaje Bećiragić.

Dodatni udarac za selektora jeste to da neće biti niti igrača koji je trebao uskočiti na Robersonovu poziciju, možda čak i kao prvi playmaker Zmajeva u predstojećim kvalifikacijskim utakmicama. Bećiragića je rastužilo ne samo što je Kosta Kondić otkazao dolazak u reprezentaciju, nego i razlog koji je naveo play aktuelnog bh. prvaka Igokee.

"Kondić je odlučio da ide na odmor u London, tako mi je rekao. Mi smo planirali da on bude budućnost ove reprezentacije. Tako smo mu i rekli. Bio bi u tandemu sa Edinom Atićem, pokušali bismo igrati neku drugačiju košarku, možda čak razmislili da mjesto naturaliziranog igrača iskoristimo za neku drugu poziciju. Sad se ovim njegovim pristupom prema reprezentaciji to iskomplikovalo i zbog toga sam zaista tužan", ističe bh. selektor za spomenuti medij.

Sve to remeti pripreme, koje bi trebale početi sutra okupljanjem u Tuzli, uoči otvaranja kvalifikacija za Eurobasket 2025. gostovanjem na Kipru 23. februara. Tri dana kasnije, u tuzlanski Mejdan stiže Francuska. Javnost očekuje sigurnu pobjedu na Kipru, a onda, u najmanju ruku, žestok otpor favoriziranim "Trikolorima".

"Svjesni smo kvaliteta Francuza. Toliko koliko smo mi favoriti u odnosu na Kipar, toliko su Francuzi u odnosu na nas. Međutim, ništa se od tih prognoza neće desiti ako se to ne pokaže na terenu. Problem ove vrste takmičenja je što se okupiš tri dana pred utakmicu i igraš sa samo nekoliko zajedničkih treninga. I to je jako opasno za ekipe koje se vode za favorite, pogotovo kad svaki put dolaziš u situaciju da se svaki put pripremaš s drugim sastavom", upozorava Bećiragić.

Naglašava da se to dijelom odnosi i na bh. košarkaše, jer je naša igra u augustu prošle godine, kada smo igrali pretkvalifikacije za Olimpijske igre, išla preko Nurkića i Muse.

"Ovaj put nema Nurkića, ali ni Halilovića i Robersona, i sve to ponovo iskombinovati i uigrati za nekoliko dana je praktično nemoguće. Ali, kako je nama, tako je i Francuzima koji će također imati drugačiju ekipu. Naravno, očekujem da će oni okupiti vrhunski sastav, ali mi idemo na to možemo napraviti dobru atmosferu, pokazati požrtvovanost... Nadam se da u Tuzli možemo napraviti iznenađenje, ali moramo voditi računa da se to nama ne desi na Kipru. Situacija je nezgodna, ali možda bi naša prednost mogla biti to što ipak veći broj igrača godinama igra zajedno u reprezentaciji, dobro se poznaju. To može biti velika prednost", rekao je Bećiragić.