FIBA

Pešić: Sjajna pobjeda, veoma je teško kada igrate svaka dva dana

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2023 14:48
Pešić: Sjajna pobjeda, veoma je teško kada igrate svaka dva dana FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se među najbolje četiri selekcije planete nakon današnje pobjede nad Litvanijom (87:68) u četvrtfinalu Mundobasketa.

Mnogi su složni u konstataciji da je ovaj meč bio "masterpiece" selektora Srbije Svetislava Pešića.

Bivši igrač i trener sarajevske Bosne, ipak, ne želi da priča o sebi već o kompletnoj svlačionici i tome koliko je složna družina prolazila kroz male i velike muke, ne samo na turniru, već od početka priprema za najveće planetarno takmičenje.

"Prije svega čestitam mojoj ekipi. Sjajna pobjeda, važna. Sjajna utakmica za nas, naročito protiv velikog tima kakva je Litvanija. Gajim veliko poštovanje prema Litvaniji. Odigrali su sjajan turnir. Ne samo jer su pobijedili na prošloj utakmici protiv SAD. Bilo je teško pripremiti utakmicu. Pronaći energiju i koncentraciju u odbrani. Ako igrate u Euroligi ili nacionalno prvenstvo onda imate dva-tri dana da se oporavite. Ali, ako igrate svaka dva dana onda je veoma teško", počeo je Pešić.

Motivacija je ključ, a Srbija je znala pokazati koliko joj je stalo da pobijedi, čak i kada ekipi ne ide sve od ruke. 

"Uz sve to, motivacija. Od prvog dana naš moto je bio – svi za jednog, jedan za sve. U teškim situacijama ne igrate kako želite da igrate, već kako morate. Ako hoćete da analizirate tim, onda vidite kako tim igra u teškim situacijama. U odbrani možete da vidite sve. Kako smo zaustavili njihovu unutrašnju igru i Valančiunasa. Ako zaustavite šut za tri, to je njihov kvalitet. Primili smo pet trojki u prvoj četvrtini".

Pešić je sve oduševio kada je poslije meča poslao poljupce i emotivnu poruku Boriši Simaniću, koji su jednoj bolnici u Manili oporavlja nakon odstranjivanja bubrega. 

"Ja bio emotivan? Ja sam uvijek emotivan. Kako bih mogao da funkcionišem? Naravno da sam emotivan, dolazim sa prostora gdje... To nam je imidž na neki način. Ja više slavim način kako smo došli i kako igrači pokazuju reakciju. To je cilj svakog trenera i ako to postigne... Znate kako treba to sad ponoviti. To je izazov za sve nas".