Plivanje

SP u Dohi: Lana Pudar odustala od nastupa u disciplini 100 metara delfin

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.02.2024 22:05
Lana Pudar Profimedia
Lana Pudar

Od 11. do 18. februara u Dohi se održava Svjetsko prvenstvo u plivanju na kojem će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Lana Pudar, Dino Sirotanović-Hasibović i Adi Mešetović.

Vođa tima naše selekcije je Damir Đedović, glavni trener je Goran Grahovac, a dio bh. tima je i trener Minel Bakal.

Najveća uzdanica BiH na ovom prvenstvu je naša najbolja plivačica Lana Pudar, koja će na ovom prvenstvu nastupiti samo u disciplini 200 metara delfin. Ova disciplina je na programu 14. februara, a Lana će nastupiti u jutarnjim kvalifikacijama po našem vremenu oko 10:40 sati.

Damir Đedović je izjavio da se Lana zajedno sa svojim timom u Dohi nalazi od 2. februara te da su prezadovoljni uvjetima i organizacijom samog prvenstva.

"Lana je nakon nastupa na prvenstvu Evrope u malim bazenima početkom decembra u Rumuniji imala period do kraja prošle godine gdje je trenirala dosta manjim intenzitetom. Odnosno, morala je uzeti malo odmora nakon veoma napornog perioda u godini koja je iza nas. Tako da smo s ozbiljnijim trenažnim procesom krenuli tek početkom mjeseca januara", govori Đedović.

Dodao je kako je Lana na posljednjim pripremama zaradila manju povredu ramena, koja je uspješno sanirana.

Njen tim je odlučio da nema potrebe za bilo kakvim većim natjecateljskim naporom u ovom periodu godine te su zato i odlučili da Lana nastupi samo u jednoj disciplini na ovom prvenstvu.

Trener Goran Grahovac smatra kako je pred Lanom tek ono najbitnije, a to su pripreme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu te da nema nikakve potrebe za bilo kakvim rizikom.

"Iskreno, do zadnjeg trenutka nismo bili sigurni treba li nastupiti na ovom prvenstvu, ali smo na kraju odlučili da se ipak pojavi i zabilježi nastup na ovom prvenstvu. Ona je zaista jako željela da nastupi i u disciplini 100 metara delfin. Naročito, jer zbog otkaza nastupa određenog broja plivačica ima drugo prijavljeno vrijeme na ovom prvenstvu. Međutim, naša je odluka da na ovom prvenstvu ubilježi nastup samo u disciplini 200 m delfin i da je to sasvim dovoljno u ovoj fazi njezinih priprema, s obzirom na obim i intenzitet treninga u prethodnom periodu, kao i na njeno trenutno stanje”, rekao je Grahovac.