Rukomet

Panić: Mislim da ćemo imati ozbiljnu podršku s tribina na EP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.12.2023 15:53
Panić: Mislim da ćemo imati ozbiljnu podršku s tribina na EP RSBiH

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine početkom naredne godine nastupit će na Evropskom prvenstvu, kojem je od 10. do 28. januara domaćin Njemačka.

Selektor našeg državnog tima Irfan Smajlagić nedavno je objavio širi spisak igrača za predstojeći turnir, gdje će podmlađene Zmajeve, uz kapitena Mirsada Terzića, predvoditi iskusni Marko Panić (32).

Bh. rukometaši okupit će se 25. decembra u Sarajevu, a 3. januara putuju u Švicarsku, gdje će nastupiti na 50. izdanju Yellow Cupa.

Desni bek francuskog Montpelliera se u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba osvrnuo na izazove koji su pred njim i njegovim saigračima.

"Imat ćemo malo manje od 10 dana da se uigramo koliko možemo. Kraj je polusezone i svi smo u punom treningu. Nadam se da će taj dio u Sarajevu proći kako treba i bez povreda", rekao je Panić za Radiosarajevo.ba.

Zmajevi će na Yellow Cupu za protivnike imati selekcije Argentine (4. januar), Švicarske (5. januar) i Rumunije (6. januar), što je prema Paniću dovoljno dobar test za EURO.

"Znam da će Argentina doći u B sastavu, ali Rumunija i Švicarska imaju ozbiljne ekipe. Mislim da će to biti dobre provjere pred EURO, da se probamo uigrati što bolje. Imali smo i tu sedmicu u novembru. Međutim, bilo je komplikacija oko puta, pa nismo baš odradili posao kako treba. To je niz okolnosti koje su se dešavale. Ostajemo pozitivni pred EURO", kazao je Panić.

Voljom žrijeba, BiH će na EURO-u nastupiti u vrlo teškoj grupi E zajedno sa Švedskom (11. januar), Nizozemskom (13. januar) i Gruzijom (15. januar). Iako su autsajderi, Zmajevi će probati pomrsiti konce favoritima i u najgorem slučaju doći do prve, historijske pobjede na europskih prvenstvima.

"Moramo znati da smo mi, bez ikakvog potcjenjivanja, tu autsajderi. Žao mi je malo rasporeda, što igramo prvo sa Švedskom i Nizozemskom, a tek na kraju s Gruzijom. Idemo probati da ostvarimo tu pobjedu protiv Gruzije. To nam treba biti cilj. Međutim, i u prve dvije utakmice ćemo dati 100 posto sebe i gledati da pružimo što bolji rukomet. Ipak je ovo velika scena. Obaveza nam je da predstavimo Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način", poručio je Panić.

Sve tri utakmice grupne faze naš tim će odigrati u Mannheimu, gdje će nesumnjivo imati veliku podršku naših navijača.

"Znam da je dosta naših ljudi u Njemačkoj, pogotovo tu oko Mannheima i te regije. Mislim da ćemo imati ozbiljnu podršku s tribina. To može i sigurno će biti veliki plus za nas".

Susrete Evropskog prvenstva za rukometaše gledaoci u BiH moći će pratiti na kanalima TV Arena Sport.