Tenis

Đoković rutinski savladao Sinnera i osvojio ATP Finals u Torinu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.11.2023 20:03
Đoković rutinski savladao Sinnera i osvojio ATP Finals u Torinu Profimedia

Novak Đoković je pobjednik završnog ATP Finalsa u Torinu. Srbijanski teniser u finalu je sa 6:3, 6:3 pobijedio Jannicka Sinnera te tako došao do rekordnog sedmog naslova na završnom turniru.

Šest naslova pobjednika na završnom turniru najboljih ima Švicarac Roger Federer, dok su pet puta najbolji bili Pete Sampras i Ivan Lendl.

Đoković se u finalu ne bi ni našao da ga onamo nije povukao Sinner pobjedom protiv Holgera Runea u posljednjem kolu grupne faze.

Finale je bio drugi ogled 22-godišnjeg Italijana i 14 godina starijeg Srbina na turniru u Torinu. Ranije u grupi Sinner je u maratonskom meču pobijedio Đokovića 7:5, 6:7(5), 7:6(2).

Osim što je Đoković ovom pobjedom spriječio Sinnera da osvoji turnir, zaustavio ga je i na putu prema najvećoj novčanoj nagradi u historiji tenisa. Još jedno slavlje protiv Đokovića, savršenih 5:0 na turniru i titula, donijeli bi Sinneru 4,8 miliona dolara.

Sinner je samo za sudjelovanje na turniru i mečeve po skupinama dobio 325.500 dolara. Pobjeda u svakom od njih povećala je njegova primanja za 390.000, a pobjeda u polufinalu donijela mu je 1.105 milijuna dolara. Nagrada za pobjednika u finalu iznosi 2,2 milion dolara.

Ipak, to neće biti slučaj, već Đoković odlazi kući sa zaradom od 390.000 dolara manje, ukupno 4,41 milion dolara. Razlog je jedan poraz u grupnoj fazi turnira, kojeg mu je nanio baš italijanski teniser.