Premijer liga BiH

Uzunović: Najkasnije sutra predajemo zahtjev za izgradnju Juga

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.09.2023 12:50
Uzunović: Najkasnije sutra predajemo zahtjev za izgradnju Juga FK Željezničar

Na Grbavici je, u Plavom salonu, održana press-konferencija za medije FK Željezničar uoči gostovanja Slogi, ali i povodom 102. rođendana kluba.

Nakon trenera Nermina Bašića se pred novinarima pojavio i predsjednik kluba Edis Kovačević.

“Pošto je septembar pun nekih godišnjica, odlučili smo se organizovati ovakvu konferenciju za medije kako bi javnost putem vas novinara postavila pitanja koja su aktuelna, vezana za klub. Htjeli smo u svečanoj atmosferi prenijeti poruke koje su pozitivne što se tiče našeg finansijskog poslovanja, te upoznati javnost s projektima koje imamo u planu, uz saniranje stvari iz prošlosti”, rekao je na startu Kovačević.

Poručio je da se neće odustati od strategije koja podrazumijeva stabilizaciju kluba.

“Rekli smo prije par mjeseci da smo dug smanjili sa 8,7 na 5,2 miliona maraka. Ono što danas možemo reći s projekcijom na 31.12., jeste da će taj dug biti smanjen za još milion maraka. Početkom godine će naš dug biti 4,3 miliona KM. Za nepune dvije godine, otkad smo pokrenuli akciju spašavanja kluba, prepolovit ćemo dug. Plaćali smo sve naše obaveze tokom ove dvije godine, a mjesečno imamo troškove od 320.000 KM. To moramo obezbijediti svakog 1. u mjesecu kada se probudimo. To je veliki iskorak i ostajemo posvećeni strategiji dugoročne održivosti kluba. Džaba vama sve ako dođete u situaciju da su računi blokirani”, kategoričan je predsjednik kluba s Grbavice.

“U sljedećoj godini ćemo dug staviti u okvire da klub može pojačano investirati u tim. Kada pogledamo naš budžet, sigurno nismo u vrhu Premijer lige. Možda smo šesti ili sedmi u ligi, a ove godine ćemo skinuti 2,5 miliona duga. Ako bi tu cifru, od 200 hiljada mjesečno, ulagali u sport, rezultati bi bili puno bolji. Naslijedili smo takvu situaciji s 9 miliona duga, s blokiranim računima i prioritet je da se prošlost sanira i da buedmo održivi. Želimo da više nikad na Grbavici ne brinemo o licenci i takvim stvarima”, dodao je Kovačević.

Govorio je o gradnji Juga.

“Prvo se mora sanirati klizište i obezbijediti stabilnost cijele te konstrukcije. U najboljem scenariju Jug možemo otvoriti do početka naredne sezone. Do kraja jula naredne godine. Najbitnije je da se to odradi kvalitetno, a sve što se započne raditi i završit će se”, istakao je Kovačević.

Na današnjoj konferenciji govorila je i direktorica Amira Uzunović, koja je govorila o aktuelnim projektima kluba.

Odmah na početku izlaganja je otkrila kakva je situacija s izgradnjom južne tribine stadiona Grbavica.

“Južna tribina je najznačajniji projekat našeg kluba. U junu smo dobili urbanističku saglasnost i počeli smo raditi na građevinskoj. Ako bude sve u redu, danas, a najkasnije sutra ćemo predati zahtjev za gradnju i očekujemo pozitivan odgovor. Očekujemo da, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, u novembru krenuti sa značajnijim koracima što se tiče gradnje Juga. Radili smo i na marketing projektu Plavi štit, koji je realiziran zahvaljujući članovima Skupštine. Željo je najpopularniji klub u BiH i ima veliki potencijal. Planiramo do kraja godine da kroz taj projekat ostvarimo značajna sredstva što se tiče prihoda”, rekla je Uzunović.

Potvrdila je i dobre vijeti o poslovnim prostorima na Istoku, koji godinama stoje neupotrebljivi.

“Dobili smo urbanističku saglasnost za prostore u istočnoj tribini i generalno rad na vanjskom izgledu nje. Ubrzo ćemo krenuti u prikupljanje dokumentacije za ishodovanje građevinske dozvole i plan je do kraja godine istu predati. Prioritet je gradnja Juga, ali vjerujemo da možemo paralelno odgovoriti i izazovima što se tiče Istoka.”

Najavila je Uzunović i otvaranje novog Fan Shopa, koji će biti smješten na sjevernu tribinu.

“Otvorit ćemo i FKŽ Concept Store u saradnji s Macronom i Fan Shop ćemo preseliti na sjevernu tribinu, što je puno bolja lokacija. Narednog mjeseca krećemo s radovima na tom prostoru. Pored naše opreme, taj prostor će ponuditi i opremu našeg partnera Macrona. Pored toga je u planu i biletarnica. Svi ste bili svjedoci problema s prodajom ulaznica. S biletarnicom ćemo to otkloniti i uvesti opciju prodaje online karata”, istakla je Uzunović.