Vijesti

Peljto: Zadnjih godina mi se prijetilo sinom i suprugom, to neću tolerisati

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.03.2024 17:30
Irfan Peljto FK Borac
Irfan Peljto

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto govorio je o svojoj karijeri, klubu za koji navija, derbiju između Željezničara i Sarajeva, ali i prijetnjama koje dobija.

Istakao je kako smatra da mu je pomoglo to što u BiH nema VAR-a.

"Meni je činjenica da u BiH nemamo VAR pomogla da isplivam na međunarodnu razinu jer je UEFA željela sudije koji donose odluke, a ne VAR sudije. Navikao sam da nemam pomoć VAR-a i da u toj sekundi moram donijeti odluku. UEFA prati sve utakmice i sve sudije i malo pomalo sam napredovao. Prvu evropsku utakmicu sudio sam 2015. u Španiji, na U-17 turniru. Onda ideš korak po korak, napreduješ i eto me tu gdje sam sad. Hvala Bogu što nisam uspio kao nogometaš", kazao je Peljto, između ostalog, u opširnom intervjuu za Index.

Ne krije da je navijač Željezničara.

"Da, igrao sam u Želji, navijač sam i to ne krijem i živio sam na Grbavici. Kad sam počinjao suditi, želio sam suditi derbi, to mi je bilo wow. No kad dođeš u situaciju da sudiš derbi, tek onda vidiš što si tražio. Bog ti uvijek da što tražiš, tako da pazi što tražiš. To mi je bio jedan od najtežih osjećaja. Prvo se praviš jak dan prije. Ideš kroz grad, misliš da si jako važan i da te svi gledaju. Onda dođe dva sata prije utakmice… Usta suha, ne možeš štucne obući, stane cirkulacija, počnu te grčevi od straha hvatati. Sjećam se da sam izašao na centar, trebam dati znak za početak i pogledam na sat, a puls 150. Završilo je 0:0, hvala bogu. Do 75. minute bilo je možda dvadesetak prekršaja, a onda sam do kraja počeo svirati i što je bilo i što nije. Završila je utakmica na 60 faulova i bez golova. To sam ispričao u jednom podcastu pa su onda pričali da sam ja namjestio utakmicu na 0:0. Kako sam je namjestio, pa što ste, pobogu, radili 75 minuta?! Kad je neriješeno u derbiju, čitavi su tramvaji, čitavi su trolejbusi i svima dobro", ispričao je najbolji bh. sudija, pa nastavio:

"Teško je jer kad završi utakmica, ti ostaješ u ovom gradu. Ima ljudi koji Željo ili Sarajevo vole više od svoje porodice i ako pogriješiš, spremni su na svašta. Pojede te vrag za sekundu, nisu više navijačke skupine kao što su nekad bile. Tek kad uđeš u taj proces, vidiš koliki je to pritisak. Mogu ja sto puta navijati za Želju, ali kad izađem na teren, moja dužnost je biti pošten prema igračima, navijačima i čitavoj ligi jer je to moj posao. Otkad sam elitni sudija, još više moram paziti na svaki detalj jer UEFA i FIFA prate apsolutno sve. Ja sam brzo shvatio da će me samo profesionalizam dovesti do toga da se izdignem iz suđenja u BiH i napravim veću karijeru. Ne mogu lagati da mi nije draga plava boja kad svi znaju da jest. U Željezničarovom plavom salonu je jedan trofej koji sam mu ja kao klinac osvojio u Austriji. Kako ću sad reći da ne navijam za Želju? Pa ja sam Želji u derbiju, pod navodnicima, uzeo titulu. Sarajevu nije ništa značilo, Željo se borio za titulu i ja na Koševu dosudim penal za Sarajevo i Željo ostane bez naslova. Nemojte me pitati gdje sam se slikao prije svadbe".

Peljto je, podsjetimo, zbog prijetnji zatražio da više ne sudi utakmice Sarajeva i Željezničara.

"Prijetnje su standardne. Sve prijetnje meni lično nisu nikakav problem. No zadnjih godina mi se prijetilo sinom i suprugom, a to ne mogu i neću tolerisati. Otkad sudim vani, često nisam kod kuće i nikad ne znaš kakvih budala ima i što su u stanju napraviti. Ne mogu biti uz njih da ih zaštitim, brinem se i onda sve takve prijetnje prijavljujem policiji. Puno njih je otkriveno i kažnjeno i to ću uvijek raditi. A meni neka prijete koliko žele. Bilo je i probušenih guma, nekad i sve četiri. Da nije bilo toga, možda nikad ne bih promijenio auto. Moraš malo okrenuti na šalu neke stvari u životu. Trebao sam suditi sljedeći derbi između Želje i Sarajeva, ali sam odbio zbog novih prijetnji", istakao je bh. arbitar za spomenuti medij.