Vijesti

Osam mjeseci prije isteka roka: Velež izmirio poreski dug

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.03.2024 14:22
Dobra vijest za navijače Rođenih FK Velež
Dobra vijest za navijače Rođenih

Fudbalski klub Velež Mostar obavijestio je javnost da je, zaključno sa 28. martom 2024. godine, uspješno izmirio dugovanje prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

Pored spomenutog, u klupskom saopštenju stoji:

"Uporedo sa realizacijom kapitalnog projekta od najvišeg značaja, izgradnjom moderne južne tribine stadiona Rođeni čiji se jasni obrisi mogu sve jasnije vidjeti iz dana u dan, izgradnje novog terena u Blagaju koji će našim Rođenima biti na raspolaganju za odvijanje trenažnog procesa, te uređenja prostorija na zapadnoj tribini, administrativni odjel našeg Kluba u proteklom periodu, a van očiju javnosti, naporno je radio na nastavku realizacije reprograma o otplati poreznog duga po kojem je Fudbalski klub Velež Poreznoj upravi Federacije BiH bio dužan isplatiti ukupan iznos od 275.897,41 KM.

Fudbalski klub Velež je 2015. godine, sa Poreznom upravom Federacije BiH, potpisao Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda, kojim je propisana obaveza da će naš klub, u jasno definisanim obrocima, biti dužan izmiriti navedena dugovanja do 2025. godine. Glavnica pomenutog iznosa, iznosila je 195.285,41 KM, dok se još 80.612 KM odnosilo na pripadajuće kamate.

Temeljem Člana 3. Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, otplatom cjelokupnog iznosa glavnice, Fudbalski klub Velež Mostar stekao je sve preduslove za otpis duga propisan pripadajućim kamata, te tako možemo reći da je naš klub čak osam mjeseci prije isteka roka izmirio sve svoje obaveze po osnovu predmetnog sporazuma sa Poreznom upravom Federacije BiH.

Uspješna realizacija potpisanog Sporazuma predstavlja još jedan u nizu pozitivnih koraka u razvoju našeg kluba, ali će i značajno doprinijeti rasterećenju klupskog budžeta čime se omogućuju kvalitetniji preduslovi u ostvarenju naših ovogodišnjih ambicija".