Vijesti

FK Sarajevo ima novog direktora, bit će promjena i u Upravnom odboru

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.04.2024 09:32
Matthias Leterme Profimedia
Matthias Leterme

Fudbalski klub Sarajevo od danas ima novog direktora. Matthias Leterme, iskusni nogometni radnik postavljen je za vršioca dužnosti generalnog direktora bordo tima.

Leterme je imenovan na funkciju v. d. generalnog direktora FK Sarajevo na period od 90 dana, te je na taj način naslijedio Ajlu Alimanović, piše Klix.

Radi se o bivšem izvršnom direktoru belgijsklog Kortrijka i ovu funkciju je obnašao od 2009. godine sve do juna 2023.

Iskusni operativac iz belgijske lige će Sarajevu donijeti veliku mrežu kontakata, znanje i iskustvo u transferima u najboljih 7 liga u Evropi.

Zahvaljujući njegovoj uspješnoj transfernoj politici, KV Kortrijk je godinama uspio biti profitabilan i to kao jedan od rijetkih klubova u vrhu belgijske lige.

Otkrio je igrače poput Terema Moffija i Youcefa Atala, potpisao ih gotovo besplatno i obojicu prodao za više od 10 miliona eura.

Igrači kao što su Samuel Gigot (Olympique Marseille), Thomas Kaminski (Luton Town) ili Tuta (Eintracht Frankfurt) također su započeli karijeru u Kortrijka, kao i mnogi igrači sa Balkana, poput Adama Marušića, Ivana Santinija, Žarka Tomaševića , Stefana Mitrovića, Ervina Zukanovića i Tonija Šunjića.

Kroz karijeru Leterme je stekao iskustvo i u komercijalnim operacijama, pravnim pitanjima i infrastrukturi.

U tranzicijskom periodu od 90 dana će se napraviti dubinsko snimanje klupske strukture i procesa i formirati lokalno-internacionalni tim koji će nositi poslovanje kluba u budućnosti.

Već od sutra su zakazani sastanci sa uposlenicima FK Sarajevo oko budućeg funkcionisanja kluba.

Do kraja ljetnog prelaznog roka FK Sarajevo planira upotpuniti i osnažiti Upravni odbor koji će pomoći klubu da iznese strategiju i osigura adekvatne resurse za budući rast.