NBA

Denver na pragu finala NBA lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.05.2023 10:05
Denver na pragu finala NBA lige Profimedia

Košarkaši Denver Nuggetsa pobijedili su Los Angeles Lakerse i u trećoj utakmici finala Zapadne konferencije rezultatom 119:108 i tako poveli sa 3:0 u seriji, te ih samo jedna pobjeda dijeli od prvog historijskog plasmana u veliko finale NBA lige.

Dosad je Deneru najveći uspjeh plasman u finale konferencije gdje su igrali u pet navrata, 1978., 1986., 2009., 2020., te 2023. godine.

Denver je utakmicu otvorio na fantastičan način i već u ranoj fazi poveo sa dvocifrenom razlikom, bilo je 26:12 nakon čega su se Lakersi konsolidovali i na poluvrijeme otišli sa tri poena minusa, bilo je 58:55. Briljirao je Jamal Murray sa 30 poena u ovoj fazi igre u kojoj su Nuggetsi morali igrati znatno opreznije s obzirom na tri lične greške Nikole Jokića.

Nuggetsi su ponovo otišli na devet poena prednosti početkom treće dionice da bi se Jezeraši vratili trojkom Reavesa, a onda i poenima Hachimure doći do trećeg vodstva u ovom susretu. Ipak, Jokić i društvo su se krajem posljednje dionice razigrali i serijom 13:0 za tri minute riješili pitanje pobjednika i vrlo vjerovatnog plasmana u finale NBA lige.

Vrijedi istaći da je LeBron James uradio krajnje nepopularan potez na kraju utakmice budući da nije sačekao posljednji sudijski zvižduk već je zajedno sa Dennisom Schroderom otišao u svlačionicu desetak sekundi prije kraja susreta.

Murray je vodio Nuggetse do pobjede sa 37 poena, sedam skokova i šest asistencija dok je Jokić dodao 24 uz osam asistencija i šest skokova. Caldwell-Pope je pogodio nekoliko izuzetno bitnih šuteva, a susret je okončao sa 17 poena i tri skoka dok je Brown dodao 15 poena uz po pet skokova i asistencija. Još je dvocifren bio Porter sa 14 poena, deset skokova i šest asistencija.

Kod Lakersa je najbolji bio Davis sa 28 poena i 18 skokova dok je James dodao 23 uz 12 asistencija i sedam skokova. Reaves je također postigao 23 poena uz sedam skokova i pet asistencija, a još je dvocifren bio Hachimura sa 13 poena i šest skokova.