Vijesti

Željezničar izborio Evropu, Sloboda i Leotar ispali

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.05.2023 10:00
Željezničar izborio Evropu, Sloboda i Leotar ispali sport1.ba

Završena je još jedna sezona m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

U posljednjem, 33. kolu odlučivalo se o još jednom putniku u Evropu, ali isto tako i o putnicima u niži rang s obzirom da su svi timovi od 7 do 12 mjesta mogli ispasti iz lige.

No, krenimo redom. Zrinjski je osigurao titulu još prije nekoliko kola te su bez nekog posebnog motiva igrali protiv Tuzla Cityja u Srebreniku. Sa druge strane, Tuzla City je tražio bodove spasa i na kraju su uspjeli u tome. Slavili su sa 3:0 i osigurali nastup u društvu najboljih i naredne sezone. Zrinjski će ovog ljeta igrati kvalifikacije Lige prvaka i želja Plemića je da ove sezone dođu do grupne faze evropskog takmičenja nakon što su prošlo ljeto ostali bez iste u posljednjim sekundama play-offa Konferencijske lige protiv Slovana.

Sloga Meridian je dočekala Borac i također tražila bodove spasa. Na kraju su slavili sa 2:1 i tako na uspješan način završili svoju debitantsku sezonu u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Borac će ponovo igrati kvalifikacije Konferencijske lige i banjalučki tim želi mnogo više u odnosu na prošlu sezonu kada su zapeli na prvoj prepreci.

Sarajevo je na Koševu dočekalo Igman, a bordo tim je u prošlom kolu osigurao Evropu tako da ovaj meč nije imao poseban rezultatski značaj za njih. Sa druge strane, Igman je strepio jer su im bodovi bili potrebni kako bi ostali u ligi. Tim iz Konjica na kraju je slavio sa 4:2 i baš poput Sloge, završio uspješno svoju debitantsku sezonu u društvu najboljih. Sarajevo će u kvalifikacije Konferencijske lige, nakon što je prošlo ljeto bilo bez evropskih utakmica na Koševu.

Sloboda i Željezničar su igrali najzanimljiviju utakmicu 33. kola. Tuzlacima je samo pobjeda igrala u borbi za opstanak, a Željezničar je želio izboriti Evropu nakon 3 godine. Slavio je tim sa Grbavice sa 2:1 i na taj način osigurao Evropu, ali i poslao Slobodu u niži rang. 

Posušje je dočekalo desetkovani Velež na stadionu Mokri Dolac i stiglo do pobjede od 2:1, koja im garantuje opstanak u ligi. Velež je nastupio bez standardnih 14 fudbalera, priliku su dobili neki juniori i kadeti i predstavili su se u dobrom svjetlu. Rođeni su u prošlom kolu ostali bez Evrope, tako da neće treću godinu za redom igrati evropska takmičenja.

Leotar je poput Slobode tražio bodove spasa protiv Širokog Brijega na stadionu Police. Na kraju, stigli su do pobjede od 2:1, ali ona je bila pirova s obzirom da su ostali timovi iz donjeg dijela tabele upisali pobjede. Široki Brijeg je ovim porazom ostao bez Evrope, ali ponajviše zahvaljujući lošim utakmicama ovog proljeća jer je tim sa Pecare bio drugoplasirani nakon 19. odigranih kola. Leotar je ispao iz društva najboljih, ali ovaj tim može imati još jednu šansu ukoliko Krupa odluči da ne igra Premijer ligu. U tom slučaju, igrala bi se utakmica baraža sa drugoplasiranim timom na tabeli m:tel Prve lige Republike Srpske (Zvijezda 09). 

Sve u svemu, izuzetno interesantna sezona došla je do kraja. Nova sezona počinje 30. jula, a timovi koji su izborili Evropu vrlo brzo kreću sa priprema jer će za njih sezona početi i ranije.